Посуд для кухні: тарілки, блюда, салатники, бульйонниці
Вибір правильного посуду для вашого столу може зайняти багато часу. Ми зібрали для вас корисні поради щодо вибору різних предметів сервірування: від тарілок і блюд до салатників та бульйонниць. Довіртеся нашим рекомендаціям та підготуйте свій стіл для будь-якої події!
Які купити тарілки?
Правильний вибір тарілок може значно покращити вашу щоденну обідню культуру. Існують глибокі або супові тарілки для перших страв, пласкі для других страв, а також закусочні, пиріжкові, десертні, підставочні та блюдця. Розгляньмо критерії, на які слід звертати увагу при їх виборі.
Матеріали тарілок
Тарілки можуть бути вироблені з різної сировини, яка має свої переваги та недоліки. Керамічні тарілки міцні та довговічні, вони добре зберігають тепло, проте доволі важкі. Особливою повагою у рестораторів користуються тарілки з порцеляни. Це спеціальна глиняна кераміка, яка має у своєму складі глину, кварц, каолін та випалюється у печі при дуже високій температурі, що робить порцелянову тарілку надзвичайно міцною та довговічною. Вона має естетичний вигляд та не пошкоджується від взаємодії зі столовим приладдям.
Розміри тарілок
Посуд для сервірування страв буває різного діаметра та місткості:
- Глибокі тарілки для подачі перших страв, пасти та ризотто мають розмір 25-29 см.
- Великі столові тарілки для других страв, салатів та закусок: 26-30 см.
- Пласкі для десертів: 21-25 см.
- Пиріжкові або хлібні тарілки: 26-30 см.
- Підставочні для позначення місця за столом: 30-32 см.
Форма та дизайн
Тарілки бувають різних форм - від традиційної круглої до нестандартної овальної чи квадратної. Часто їх оздоблюють малюнками квітів та геометричними орнаментами. Для званої вечері частіше обирають однотонний посуд, а для зустрічі з друзями можна купити тарілки з барвистим зображенням. Такий яскравий посуд буде доречним і на тематичних вечірках, і під час святкування Нового року.
Яке купити блюдо?
Для сервірування страви, що подається одразу для всіх гостей, вам знадобиться спеціальне блюдо.
Матеріали
Блюда виготовляють з різних матеріалів, включаючи кераміку, скло, порцеляну, метал або пластик. Блюда з кераміки дуже елегантні, на них будь-яка їжа виглядає надзвичайно апетитно. Скляні варіанти користуються більшою популярністю у господинь, бо мають нижчу вартість. Порцелянові частіше обирають для використання у сфері готельно-ресторанного бізнесу (HORECA).
Розміри
Розмір блюда залежить від кількості гостей за вашим столом. Краще мати декілька варіантів і використовувати їх за потреби. Наприклад, можна купити блюдо невеликого діаметра для вечері у сімейному колі. Більший розмір - для зустрічі з родиною та друзями, а також рекомендуємо купити блюдо чималого діаметра для великої компанії.
Форма та дизайн
У блюда з високими стінками можна покласти велику порцію їжі. Вони зручні для подачі гарячих страв та соусів, що швидко вистигають при кімнатній температурі. Зовнішній вигляд посуду також впливає на смакові враження від страв. Білий колір блюда привертає увагу до їжі та затримує погляд на деталях презентації страви. Жовтий або помаранчевий пробуджує апетит та підкреслює стиль накритого столу.
Який купити салатник?
Салатниця або салатник – спеціальний тип посуду для подачі страв із великою кількістю інгредієнтів.
Матеріали
Салатники можуть бути зі скла, фарфору, кераміки, пластика та т.п. Ці матеріали не окислюються, не впливають на смак страви, а посуд, виконанний з них, при обережному поводженні може прослужити багато років. Наприклад, салатник із фарфору є у багатьох українських сім’ях. Часто він передається від мами до дочки, коли та розпочинає своє подружнє життя. Інколи така салатниця потрапляє на кухні кількох поколінь і налічує понад 100 років. Ось чому хороший салатник має бути виготовлений з якісного матеріалу, що не дряпається і не вицвітає з плином часу.
Форма та дизайн
Форма салатника може бути різною: кругла, овальна, квадратна чи прямокутна. Деякі салатниці мають оригінальне виконання у вигляді листа салату або якогось фрукта. Такий дизайн стане доречним, якщо інший посуд на столі буде мати прості та лаконічні форми.
Бульйонниця: купити для столу
Супниця або бульйонниця – глибокий посуд, призначений для подачі на стіл перших страв. Її використовують, для борщу, бограча, легкого супу, м’ясного чи овочевого бульйону або супу-пюре.
Матеріали
Бульйонниця (супниця) може бути виготовлена з різних матеріалів, таких як скло, фарфор, кераміка та нержавіюча сталь. Головне, щоб бульйонниця, купити яку ви можете в нашому інтернет-магазині, якомога довше зберігала тепло приготованої страви.
Розміри
Супниця може бути порціонною на одну людину або столовою, що призначена для розміщення безпосередньо перед гостями. Від цього залежить і об’єм конкретної бульйонки. Порціонні мають місткість 250-500 мл, а столові до 5 л.
Форма та дизайн
Супниці бувають круглими, овальними та циліндричними, з рівним дном, на декоративних ніжках та підставках. Популярними є керамічні бульйонниці у вигляді каструль та глибоких піал з ручками.
Де купити?
Якщо вам потрібен якісний посуд для вашої кухні, запрошуємо вас до інтернет-магазину Mekka. У нашому каталозі ви можете купити: тарілки, блюда, салатники та бульйонниці від найкращих світових виробників. Ми завжди раді вам допомогти з вибором ідеального посуду для вашого столу.